Sunday, July 20, 2008

KERACUNAN MAKANAN

Apakah Keracunan Makanan?


Keracunan Makanan adalah keadaan di mana seseorang itu mengalami

  • Loya dan muntah

  • Memulas dan sakit perut

  • Cirit-birit

  • Kadangkala demam dan kesejukan

Bilakah Gejala-Gejala Ini Timbul

Biasanya gejala-gejala ini timbul beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar (beracun) atau beberapa hari kemudiannya.

Gejala yang dialami berbeza dari seseorang ke seorang yang lain bergantung kepada

  • Ketahanan seseorang

  • Jenis racun

  • Jumlah racun yang termakan

  • Umur seseorang

Apakah Punca Keracunan Makanan ?

Punca utama ialah makan makanan yang

  • Mengandungi toksin atau racun semulajadi seperti setengah jenis kulat, cendawan, makanan laut (“shell-fish”) dan sebagainya.

  • Tercemar oleh kuman yang merbahaya

  • Tercemar oleh bahan-bahan kimia

  • Tercemar oleh lalat, habuk dan sebagainya

Bagaimana Cara Jangkitan?

  • Penjaja/penjual tidak menghirau kebersihan diri dan juga kebersihan gerainya

  • Penjaja/penjual tidak mengamalkan kebersihan ketika menyediakan makanan

  • Menjamah makanan dengan tangan yang kotor

  • Penjaja/penjual mendedahkan makanan kepada lalat, habuk dan sebagainya

  • Pengguna tidak peduli tentang kebersihan makanan yang dibeli


Bolehkah Masalah Ini Diatasi?

Masalah ini boleh diatasi jika kita semua sebagai pengguna, menuntut hak-hak kita untuk

  • Memilih makanan yang dijual oleh penjual yang mengamalkan kebersihan

  • Menjauhi gerai-gerai yang kotor dan tidak mengikut peraturan kebersihan

  • Mendapatkan sokongan dan kerjasama kawan dan saudara mara supaya menjauhi dari membeli makanan dari gerai yang kotor

  • Menegur penjual yang tidak mengamalkan kebersihan

  • Melaporkan penjaja/peniaga yang kotor kepada Pejabat Kesihatan/Majlis Bandaran


Bolehkan Keracunan Makanan Berlaku Di Rumah?

Ya …………..

Jika tidak mengikut amalan-amalan kebersihan semasa menyedia, menyimpan, menghidang dan juga semasa makan makanan

  • Patuhi amalan-amalan yang baik untuk mencegah keracunan makanan seperti :

  • Basuh tangan selepas ke tandas dan sebelum mengendali, menyedia dan menyentuh makanan

  • Jangan ambil makanan dengan tangan. Gunakanlah penceduk, garpu, sudu atau penyepit yang bersih

  • Gunakanlah alat-alat yang bersih untuk menyediakan makanan. Jangan gunakan alat-alat yang sama bagi makanan mentah dan yang dimasak

  • Simpan atau tudung makanan supaya terlindung dari lalat, serangga dan habuk

  • Simpan semua bahan makanan yang mudah rosak seperti daging, ikan, ayam, sayur dan susu di dalam peti sejuk sehingga diperlukan. Jika tidak mempunyai peti sejuk, sebaik-baiknya beli bahan makanan untuk keperluan hari itu sahaja.


JIKA TERJADI KERACUNAN MAKANAN KEPADA ANDA ATAU KELUARGA ANDA

  • Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan

  • Simpan makanan yang disyaki menyebabkan keracunan, supaya pihak kakitangan kesihatan dapat membuat kajian selanjutnya.

  • Pastikan orang lain tidak makan makanan tersebut

  • Laporkan semua kejadian keracunan di Pejabat Kesihatan atau Pusat Kesihatan yang berhampiran dengan segera.


ARTICLES SOURCE: http://www.infosihat.gov.my

No comments:

Post a Comment