Apakah Keracunan Makanan?
Keracunan Makanan adalah keadaan di mana seseorang itu mengalami
-
Loya dan muntah
-
Memulas dan sakit perut
-
Cirit-birit
-
Kadangkala demam dan kesejukan
Bilakah Gejala-Gejala Ini Timbul
Biasanya gejala-gejala ini timbul beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar (beracun) atau beberapa hari kemudiannya.
Gejala yang dialami berbeza dari seseorang ke seorang yang lain bergantung kepada
-
Ketahanan seseorang
-
Jenis racun
-
Jumlah racun yang termakan
-
Umur seseorang
Apakah Punca Keracunan Makanan ?
Punca utama ialah makan makanan yang
-
Mengandungi toksin atau racun semulajadi seperti setengah jenis kulat, cendawan, makanan laut (“shell-fish”) dan sebagainya.
-
Tercemar oleh kuman yang merbahaya
-
Tercemar oleh bahan-bahan kimia
-
Tercemar oleh lalat, habuk dan sebagainya
Bagaimana Cara Jangkitan?
-
Penjaja/penjual tidak menghirau kebersihan diri dan juga kebersihan gerainya
-
Penjaja/penjual tidak mengamalkan kebersihan ketika menyediakan makanan
-
Menjamah makanan dengan tangan yang kotor
-
Penjaja/penjual mendedahkan makanan kepada lalat, habuk dan sebagainya
-
Pengguna tidak peduli tentang kebersihan makanan yang dibeli
Bolehkah Masalah Ini Diatasi?
Masalah ini boleh diatasi jika kita semua sebagai pengguna, menuntut hak-hak kita untuk
-
Memilih makanan yang dijual oleh penjual yang mengamalkan kebersihan
-
Menjauhi gerai-gerai yang kotor dan tidak mengikut peraturan kebersihan
-
Mendapatkan sokongan dan kerjasama kawan dan saudara mara supaya menjauhi dari membeli makanan dari gerai yang kotor
-
Menegur penjual yang tidak mengamalkan kebersihan
-
Melaporkan penjaja/peniaga yang kotor kepada Pejabat Kesihatan/Majlis Bandaran
Bolehkan Keracunan Makanan Berlaku Di Rumah?
Ya …………..
Jika tidak mengikut amalan-amalan kebersihan semasa menyedia, menyimpan, menghidang dan juga semasa makan makanan
-
Patuhi amalan-amalan yang baik untuk mencegah keracunan makanan seperti :
-
Basuh tangan selepas ke tandas dan sebelum mengendali, menyedia dan menyentuh makanan
-
Jangan ambil makanan dengan tangan. Gunakanlah penceduk, garpu, sudu atau penyepit yang bersih
-
Gunakanlah alat-alat yang bersih untuk menyediakan makanan. Jangan gunakan alat-alat yang sama bagi makanan mentah dan yang dimasak
-
Simpan atau tudung makanan supaya terlindung dari lalat, serangga dan habuk
-
Simpan semua bahan makanan yang mudah rosak seperti daging, ikan, ayam, sayur dan susu di dalam peti sejuk sehingga diperlukan. Jika tidak mempunyai peti sejuk, sebaik-baiknya beli bahan makanan untuk keperluan hari itu sahaja.
JIKA TERJADI KERACUNAN MAKANAN KEPADA ANDA ATAU KELUARGA ANDA
-
Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
-
Simpan makanan yang disyaki menyebabkan keracunan, supaya pihak kakitangan kesihatan dapat membuat kajian selanjutnya.
-
Pastikan orang lain tidak makan makanan tersebut
-
Laporkan semua kejadian keracunan di Pejabat Kesihatan atau Pusat Kesihatan yang berhampiran dengan segera.
ARTICLES SOURCE: http://www.infosihat.gov.my
No comments:
Post a Comment